Zid molka – oblike dela z osebami z demenco na primeru validacije in drugih novih teorij
Leto izida: 2000
Izdajatelj: Firis Imperl d.o.o.
ISBN: 1234
Cena z DDV: 10,95€

Zid molka – oblike dela z osebami z demenco na primeru validacije in drugih novih teorij

Avtor: Astrid van Hulsen

Demenca kot zid molka? Da, prizadete osebe se umaknejo vase, pozabljajo besede, raje ne govorijo več, da jih ne bi drugi nenehno popravljali, pa tudi svojci molčijo – iz strahu pred »sramoto«, iz občutka krivde: »kaj smo zagrešili, da je doletelo prav nas, mojega svojca.«

Zid molka je mogoče prebiti, tako pri dementnih kot pri svojcih. Če bomo govorili, bo to pomagalo vsem. Pomaga védenje o bolezni, poteku, napredovanju, terapijah in oblikah pomoči. Zlasti v začetni fazi demence lahko prizadeta oseba aktivno sodeluje. Molk ne bo pomagal. Pomagalo bo le, če bomo o tem govorili.

Knjiga s teoretičnega vidika podrobno razloži koncept validacije po Naomi Feil (avtorica teorijo podkrepi s številnimi primeri iz prakse), z opisom temeljnega odnosa, stadijev demence s pripadajočimi tehnikami validacije in predstavitvijo skupinske validacije. V nadaljevanju so predstavljene številne novejše, sodobne evropske tehnike dela z ljudmi z demenco kot npr. integrativna validacija, orientacija v realnost, majevtika, koncept set, psihoterapija z ljudmi z demenco, bazalna stimulacija, delovna terapija z ljudmi z demenco, in številne druge. Knjiga je izvrsten priročnik za vse, ki se srečujejo in delajo z ljudmi z demenco.